7 tipů na rychlé obědy
Vložil(a): Adrianita, 16. 3. 2020 14.10
Chodíte do práce nebo jste s dětmi doma? Ať to máte jakkoliv, děti školou povinné jsou povinně doma a naším úkolem je nejen se s nimi učit, ale také je nakrmit. Možná vám došly nápady, co vařit, aby to dětem nejen chutnalo, ale bylo to i rychle hotové. My jsme pro vás připravily několik tipů. Ty se hodí nejen v dnešní době karantény, ale i během jakýchkoliv prázdnin či době nemoci.
Bulguroto
Ingredience: bulgur, cuketa, rajče, cibule, paprika, kuřecí prso, rukola.
Postup: Na pánvi podusíme zeleninu (cibule, cuketa, rajče, paprika), popř. kuřecí maso, trošku podlijeme vodou, dochutíme dle chuti, přidáme kousek másla a až bude vše měkké, hrst nasekané rukoly. Bulgur uvaříme podle návodu a smícháme se zeleninou.
Jiný recept, než běžné rizoto. Příště, ale můžete udělat i klasické rizoto nebo rizoto z kuskusu. Když obmněníte i druhy zeleniny, máte příště jiné chutné jídlo.
Omeleta s kozím sýrem
Ingredience: vejce, sůl, medvědí česnek, kozí sýr, paprika, petrželka.
Postup: Vejce jsem rozšlehala a vlila na rozehřátou pánev. Pekla jsem chvilku pod pokličkou na mírném plameni, pak přidala sůl, česnek, petrželku, papriku a sýr a pekla dokud se vajíčko úplně nezapeklo. Kozí sýr lze nahradit třeba mozzarellou.
Lilková pizza
Ingredience: lilek, rajčatová omáčka, zelenina, žampiony, sýr dle chuti, italské bylinky, sůl, pepř.
Postup:
Lilek nakrájejte přibližně na 1 cm silné plátky - může to být podélně, jako na obrázku, nebo na kolečka pro menší kulaté pizzy. Každý plátek z obou stran lehce nasolte a nechte asi 20 minut až půl hodiny vypotit (tj. odložte to někam na tácek a nevšímejte si toho). Zvolenou zeleninu a houby nakrájejte na menší kousky, vložte do mísy, zalijte olivovým olejem, sušěnými a najemno nasekanými čerstvými bylinkami, osolte a opepřete, lehce promíchejte a nechte marinovat.
Když je lilek hotový, osušte ho papírovou nebo plátěnou utěrkou a lehce z něj vymačkejte přebytečnou vodu.Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Přednejte na něj lilky, potřete olivovým olejem (nebo pro jednodušší nanášení v rovnoměrné vrstvě použijte olivový olej ve spreji) a vložte do trouby. Pečte 20 minut. Poté plech vyndejte, lilky potřete rajčatovou omáčkou, bohatě poklaďte zeleninou a sýrem a vraťte zpět do trouby. Pečte dalších 10 minut, či dokud se zelenina pořádně nerozvoní. Podávejte ihned s čerstvými bylinkami, nesnědené kousky skladujte v lednici a dejte si je další den.
Hrachová kaše
Ingredience: žlutý loupaný hrách, koření garam masala, mrkev, sůl.
Postup: Hrách dáme vařit s cca dvojnásobkem vody, přidáme nastrouhané mrkve, koření, sůl a necháme přibližně hodinu povařit.
Místo hrachu můžete použít i cizrnu.
Kuře na zelí
Jednoduchý recept pro masožrouty :)
Ingredience: kuře, kysané zelí, koření, brambory.
Postup: Do zapékací mísy vložíme kysané zelí a na něj naukládáme například kuřecí stehna (koření dejte podle sebe). Podlijeme malinkým množstvím vody. Pečeme asi hodinu a půl na 180. Podáváme s brambory.
Salát z tuňáka se zelenými fazolemi
Ingredience: zelené fazolky, červená cibule, tuňák z konzervy, ovocný ocet, bylinková sůl, olivový olej.
Postup: Připravte si zálivku z octa, soli a oleje. V páře uvaříme v páře a rozpůlíme. Tuňáka vyndáme z plechovky a necháme okapat. Všechno si hezky naservírujeme na talíř a přelijeme zálivkou.
Polévky
Pokud připravíte krémovou polévku a přidáte k ní kousek pečiva nebo připravíte krutony, zasytí vás jako hlavní jídlo.
Chutnat vám určitě bude Dýňová polévka, Rajská polévka, Gazpacho, Kokosovo-mrkvová polévka či RAW špenátová polévka.
Jaké jsou vaše oblíbená jídla, která dětem chutnají a nezaberou moc času na přípravu? Dejte ostatním maminkám tip!
Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.
Diskuze k této stránce (27 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
koliaska105, 28. 2. 2022, 22.23
Tyjo, bulgurotto, to není vůbec špatný nápad. Díky za tip. Bulgur jsem poprvé zkoušela asi dva měsíce zpátky a není to špatné. Osobně mám ale raději kuskus. Ten je fakt super. Zkoušela jsem jich už víc, ale asi nejlepší je ten celozrnný od Araxu, viz https://www.potravinyarax.cz/kuskus/ Ten mám fakt ráda.
Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.14
super recepty,určitě jednou vyzkoušíme.
Jiřina Horáková, 12. 9. 2020, 19.58
U nás mají úspěch polévky což jsem ráda.