Proč ženy rodí doma a jak to celé vlastně probíhá?
Vloženo: 14. 11. 2017 13.54
ROZHOVOR s Kristinou Neubertovou Zemánkovou o tom, proč ženy rodí doma, jaké k tomu mají nejčastěji důvody, jaké jsou ženy rodíví doma a jak to celé vlastně probíhá, co to obnáší. Jaká porod doma nese rizika a je vhodný pro kohokoliv?
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit
Aneta Jiřičná Bendiková, 3. 1. 2021, 12.04
mám 4 děti a ani jednou by mě nenapadlo rodit doma hrozně bych jsem se bála
Žofinka, 30. 5. 2018, 10.42
Já bych do toho nešla, ale u druhého zvažuji ambulantní porod
Kamila Pecharová, 14. 12. 2017, 13.31
Pokud mají ty co rodí doma vše předem zařízené a těhotenství je bez komplikací, ať rodí klidně doma.. Na mě to není.. Manžel by byl také určitě proti, takže vyřešeno
Mám to stejně jako Vy. Těm, co rodí doma, přeji hlavně hodně štěstí a zdraví. Já jsem si porod v nemocnici užila, byl naprosto bez medikací a byl rychlý. Valnou část kontrakcí jsem si prožila doma a nemocnice pro mě byla jistota. Podle mě záleží na tom, jak to má člověk nastavené, já jsem doktorům a PA v nemocnici absolutně věřila a samotný porod už nebolel a byl to pro nás s přítelem krásný zážitek.
Rebe58, 1. 12. 2017, 16.32
Nejlepší vyjádření k tématu domácích porodů není z mé hlavy a zní zhruba takto: Hodně lidí si myslí, že domarodičky ohrožují bezpečnosti svého dítěte kvůli svému pohodlí. Ale je to přesně naopak, žena se musí cítit pohodlně, aby mohla bezpečně porodit. Bohužel, ve spoustě českých nemocnic nelze bezpečně porodit. Tedy bezpečně tak, jak to chápu já, aniž by dítě i matka byly ohrožovány zbytečnými lékařskými zásahy, medikací, přítomností cizích lidí a separací. Tohle všechno může roztočit nebezpečný kolotoč, který může vést k tak velkému ohrožení, že pak lékaři "zachraňují život". Je to kapku laciné, ale mnohdy je to tak, že nebýt tak lékaři, nebylo by žádné zachraňování potřeba. Hodně lidí také zapomíná, že porodní asistentka je vysokoškolsky vzdělaný zdravotník se zaměřením na porody. Mnohdy větší odborník než začínající porodník.
katchenka_7778, 17. 5. 2018, 23.14
Aneb obdivuji ženy, které do toho v porodnici jdou!! Já po dvou zážitcích už vím, že pro mě a hlavně moje děti by byl porod doma mnohem lepší. První porod byl úžasný i v porodnici, druhý lituji ze nebyl doma. Byl by zdravější, bezpečnější - hlavně pro to malé, ale i pro mě - a víc by nás spojil.
Promiňte mi tu upřímnost, ale to je nesmyslný bláblol. Jak Vám zní, když napíšu, že mě přece nemůžou nikdy bolet zuby, když se budu cítit fajn. Bolest zubů stejně jako komplikace u porodu totiž nejdou ovlivnit jen psychickou pohodou. Je spousta žen, ke kterým se v porodnici chovali příjemně neovlivňovali jejich tělo zbytečnou medikací a přesto u nich při porodu nastaly komplikace. Také by mě zajímalo co ta vysokoškolsky vzdělaná porodní asistentka udělá v případě, že je třeba urgentně provést císařský řez. Odpovím si s dovolením sama. Zavolá záchranku a bude spolu s matkou doufat, že to stihnou na porodní sál včas. V ten moment jí bude veškeré zdravotní vzdělání úplně k ničemu.
katchenka_7778, 17. 5. 2018, 23.22
Porod a bolest zubů má opravdu jiný mechanismus. Porod se řídí hormony a hormony se vylučují podle toho, co se děje v mozku. Porod se řídí kromě jiného těmi stejnými hormony, které řídí orgasmus. Takže mi upřímně odpovězte, jestli vám v porodnici na sále vytvořili takové prostředí, že byste mohla mít orgasmus... No a pokud ne, tak byly asi potřeba lékařské zásahy, že. Třeba že porod nepostupoval. Že víc bolel. Že dítě bylo v nepohodě. Že byl potřeba nástřih. Nebo dokonce císař.... Spousta těchto komplikací se děje právě proto, že porod je v porodnici.