Hřejivá síla pro zimní dny: 4 recepty na chutné horké nápoje
Vložil(a): monicka123,16. 11. 2015 21.30
Krátké zimní dny a nepříjemné počasí na mnohé z nás působí depresivně. Je proto potřeba využít i malé radosti, aby byl den hned příjemnější. A stačí třeba pouhé zahřátí. Udělejte si radost třeba horkými nápoji. Ty vás nejen zahřejí, ale i potěší.
Zimní čaj
Budete potřebovat:
250 ml černého čaje (ideálně cejlonský, u nás prodává např. Lipton)
40 ml malinového sirupu
1 vrchovatá lžíce malinové zavařeniny nebo 5 – 6 čerstvých malin
Sáček černého čaje zalijte čerstvě uvařenou vodou a nechte louhovat. Jakmile je čaj připravený, přidejte malinový sirup, zavařeninu nebo čerstvé maliny. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
Perníková káva provoněná rumem s pěnou z bílé čokolády a šlehačky
Na 4 porce/sklenice á 150 ml budeme potřebovat:
200 ml vody
1 kus skořice
10 ks hřebíčků
5 kuliček nového koření
1 ks badyánu
špetka fenyklu
2 polévkové lžíce hnědého cukru
2 plátky citrónové kůry
4 šálky silné kávy
80 ml rumu
Pěna:
50 g bílé čokolády
150 g Šlehačky
Postup:
Koření nasypeme do nerezového rendlíku a zahříváme, dokud nezačne vonět. Zasypeme cukrem
a mícháme. Když se cukr roztaví a začne lehce zlátnout, přilijeme vodu, přidáme kůru a necháme
20 minut zvolna vařit.
V kovové misce na vodní lázni rozpustíme čokoládu. Šlehačku ušleháme dotuha. Odebereme z ní jednu polévkovou lžíci a vmícháme ji do čokolády. Vzniklou směs posadíme s miskou do studené vody a mícháme, dokud nezchladne. Poté čokoládovou směs vyjmeme z vodní lázně a opatrně vmícháme do zbylé šlehačky.
Do sklenic nejprve rozdělíme přeceděný kořeněný sirup, přilijeme čerstvě uvařenou kávu, ¼ (z celkových 80 ml) rumu a nakonec doplníme lžící pěny.
Svařený cider
O tom, jak je cider výborný na ledu, se většina z nás už přesvědčila. S odchodem léta však nemusíme přijít o jeho společnost. Svařená varianta cideru totiž nadchne nejen vás, ale i každou návštěvu, která se k vám v zimě přijde zahřát. Připravte jí výtečný horký nápoj s originálním kořením míchaným na míru. Oproti směsi koření na svařené víno vás překvapí chuť zázvoru, kardamomu a pomerančové kůry, ale samozřejmě nechybí ani tradiční zimní koření – skořice a hřebíček.
Karamello
Na jednu porci budeme potřebovat:
2 lžičky kávovinového cereálního nápoje (např. INKA)
½ hrnku vařící vody
1 hrnek horkého napěněného mléka
6 lžiček karamelové polevy
Do dvou skleněných hrnků nalijte 2 - 3 lžičky karamelové polevy. Potom přidejte mléko s pěnou. Opatrně tenkým pramínkem nalijte přes vrstvu pěny čerstvě uvařenou kávovinu. Takto vám vzniknou čtyři vrstvy: karamel, mléko, kávovina a pěna. Nakonec ozdobte karamelovou polevou a máte hotovo.
Máte i Vy zajímavý příběh, o který se chcete podělit? Napište ho.
Diskuze k této stránce (10 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
lucie25987, 4. 9. 2019, 20.49
Svařené víno k zimě prostě patří. Už se na něj hodně těším. Já mám ráda víno i nesvařené. Potrpím si ale na kvalitě, proto si kupuji kvalitní víno z https://alifea.cz/cenik.html , kde se mi osvědčilo.
Žofinka, 18. 5. 2018, 9.26
Už mám chuť
Mygara, 3. 3. 2017, 8.04
já mám chuť na vše .-)
Fuga, 28. 1. 2017, 20.17
tak mě zaujala perníková káva
Petra Schoberová, 29. 12. 2015, 15.51
Tak myslím že si uděláme krásný večer a uděláme si perníkovou kávu
Katka, 18. 11. 2015, 22.19
Vypadá to výborně ;o)