Příprava cizrny
Vložil(a):Katka,9. 12. 2016 13.23
Na dotaz odpovídá Eva Hájková (Eva Hájková, MPH, MBA)
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak moc je důležité cizrnu před vařením namáčet a čemu by mohla vadit kratší doba než doporučovaná. Standartně se má namáčet přes noc, už se mi ale několikrát stalo, že jsem zapomněla a namáčela třeba jen 3 i méně hodin a cizrna se uvařila a chutnala stejně. Děkuji.
Máte dotaz na odborníka z této poradny? Zeptejte se
Eva Hájková, MPH, MBA , 9. 12. 2016, 14.31
Mila Katko,lusteniny, orechy a semena se namaceji z duvodu toho, ze obsahuji tzv.antinutricni latky jako napr. stavelany (kys. fytova), ktere se macenim redukuji. Pokud cizrnu namocite jen na 3 hodiny, vubec nic se nedeje. Dulezite je zcedit vodu, ve ktere se lustenina namaci a avrit ve vode filtrovane. Krasny den, Eva H.
Katka, 9. 12. 2016, 14.32
Děkuji za bleskurychlou odpověď, takže když jíme slunečnicová semena a ořechy nenamočené, tak si škodíme? A jak dlouho by se před konzumací měla semena namáčet?
Eva Hájková, MPH, MBA , 9. 12. 2016, 14.37
S dobou namaceni se to ruzni dle druhu orechu ci semene, ale obecne minimalne ty 2-4 hodiny.
Eva Hájková, MPH, MBA , 9. 12. 2016, 14.36
Rado se stalo :) Mela by se namacet, ano. Netvrdim, ze si ublizujete, to v zadnem pripade. Avsak konzumace semen a orechu ve vetsim mnozstvi a denne bez namaceni prave narusuje vstrebatelnost vapniku napriklad a jinych mineralu. To same je to s obilovinami, ktere by se take mely namacet. Pokud napriklad nekdo v rodine trpi kazivosti zubu, pak doporucuji omezit prijem obilovin, orechu a semen. Dobrou praxi je semena namocit a pak vysusit v susicce. Casove narocne, ale snizite tak antinutricni latky.
Katka, 9. 12. 2016, 15.02
Ano, mohu potvrdit, že po vyřazení lepku, se tvoří v ústech méně plaku a tudíž je menší pravděpodobnost zubního kazu. Manžel měl kaz každou chvíli a nyní je to tak o 70% lepší.
Pro přidání dotazu je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.