Alergie
Vložil(a): ppetaa27,18. 11. 2016 19.58
Na dotaz odpovídá MUDr. Jana Anna Nováková (sante)
Dobrý den, syn má alergii na mléčnou bílkovinu, takže hodně potravinám se musí kvůli mléku vyhýbat. Ale v hodně potravinách, nejčastěji různých sušenkách, je vždy ve složení dodatek, že může obsahovat stopy mléka. Jak tomu mám rozumět? Mohl by z toho mít alergickou reakci? Nebo je to jen zanedbatelné množství, které mu nebude vadit? Na internetu jsem našla čokoládu pro vegany, takže je bez mléka, ale jako dodatek to tam taky mají napsané. Podle nich se tam může dostat trochu mléka z výroby, kdy se třeba špatně umyjí přístroje. Ale můžu to riskovat? Děkuji
Máte dotaz na odborníka z této poradny? Zeptejte se
Dobrý den, toto je zcela individuální, do jaké míry je alergie vyjádřena. Většina dětí toto stopové množství toleruje, u těžkých alergiků nicméně může způsobit závažnou reakci. Obecně má alergie na mléčnou bílkovinu tendenci k vyhasínání, to znamená, že děti s postupem času snesou čím dál větší množství mléka. Pokud syn neměl těžkou akutní reakci, pak bych se tohoto stopového množství nebála. Děti s těžkou (anafylaktickou) reakcí patří do péče alergologa, který rozhodne, za jakých podmínek lze dítě alergenu vystavit.
Pro přidání dotazu je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.