Test domácí pekárny Panasonic SD-ZB 2512
Vložil(a): NikolaJ, 17. 3. 2018 15.20
V naší nové soutěži můžete vyhrát Automatickou pekárnu Panasonic SD-ZB2512 s digitálním ovládáním a automatickým dávkovačem ingrediencí. Díky ní rychle a bez nádobí upečete až 18 druhů chleba a 12 druhů těsta bez námahy, připravíte kvásek, kompot nebo džem. Jak pekárna funguje? V naší redakci jsme pekárnu testovaly. Všechny důležité informace, včetně výsledků testování jsme pro vás shrnuly do tohoto článku.
Domácí pekárna chleba Panasonic SD-ZB2512 má digitální obsluhu, automatický dávkovač rozinek, automatický dávkovač droždí, 18 automatických programů na chleba - 3 nové (rustikální kynutý chléb, artisan, sodový chléb), speciální program (špaldová mouka), bezlepkový režim (speciální program pro pečení 100% bezlepkového chleba), 100% žitný chléb, italský chléb, sendviče, briošky, francouzský chléb, celozrnný chléb apod., 10 automatických programů na těsto, možnost výběru jedné ze tří velikostí chleba a 3 stupně zbarvení kůrky, a dále program kvásek, kompot a džem. Tělo pekárny je nerezové a pečící mísa má nepřilnavý fluoro-diamantový povrch, takže se snadno udržuje. Pekárna má též 13 hodinový digitální časovač a teplotní snímač, díky kterému celková doba pečení bude stále stejná bez ohledu na okolní teplotu.
Rozměry pekárny (š x h x v): přibližně 256 × 389 × 382 mm.
V redakci našeho webu jsme tuto pekárnu otestovaly. Jak testování dopadlo? Dozvíte se z recenze Nikoly a přiložených fotek.
Dostala jsem příležitost otestovat pekárnu Panasonic. Kdysi jsem už domácí pekárnu měla, takže jsem tušila, do čeho jdu a říkala si, že alespoň budu mít srovnání.
Když jsem ji vybalila, byla jsem mile překvapena – mnoho doplňků včetně kelímků na kvásek! Nádoba na pečení chleba navíc vypadá mnohem lépe, než u mé staré pekárny a podle materiálu se bude taky lépe čistit..No a začala jsem se těšit, až ji vyzkouším. Nenašla jsem sice české recepty v přiloženém návodu, ale naštěstí je dnes vše hravě dostupné na internetu, takže mi je manžel vytisknul a začalo testování.
Nejprve mi padl do oka recept na těsto s rozinkami. Synové mají sladké pečivo rádi a chleba jsme zrovna měli čerstvý, ale prostě jsem se nemohla dočkat a hrozně jsem tu pekárnu už chtěla vyzkoušet. Recepty jsou vcelku jednoduché, nasypou se do pekárny vždy v pořadí, v jakém je napsáno v receptu. Klasicky mouka, sůl, cukr, mléko, kousek másla. No a pak sušené droždí. A na to má pekárna speciální dávkovač, zabudovaný ve víku pekárny. To se mi moc líbí, stejně jako dávkovač na další přísady, jako třeba v tomhle receptu na rozinky (které ale u nás nikdo nejí, tak jsem je nahradila čokoládovými kousky). Prostě se to do těch přihrádek nasype, a už se o nic nestaráte. Můžete tak cokoliv připravit s předstihem večer, a nastavit, aby bylo ráno upečeno. Pekárna si vše ve správný čas nadávkuje.
Co mě velmi mile překvapilo, bylo také to, jak jednoduše se pečící nádoba do pekárny vkládá a vytahuje z ní. Vloží se tam jako by trochu našikmo a pootočí. To je fajn, u mé staré pekárny se to muselo silou nacvaknout a pak silou ven a to mě nebavilo L
A co je úplně skvělé, že je pekárna pravdu tichá, což se opravdu hodí nejen za běžného provozu doma, ale hlavně také v případě kdy připravujete čerstvý chléb na ráno, tedy když pekárna peče v době, kdy vy spíte.
Pekárna má 18 programů na pečení + 15 programů na přípravu těsta, které si jednoduše volíte na ovládacím panelu. Můžete si zvolit velikost chleba a také zabarvení kůrky. Na displeji se pak ukazuje čas, za jak dlouho bude chléb upečený. A jak už jsem psala výše, pekárna umí také odložený start.
Briošky z prvního receptu dopadly skvěle. Po ukončení programu pekárna zapípá, takže poznáte, že je správný čas buď vyjmout těsto, nebo hotový chléb. Těsto, které jsem zkoušela, mělo příjemnou konzistenci a dobře se s ním pracovalo. Stačilo jen strčit do trouby J
Jako druhý pokus jsem se vrhla na sendvičový chléb. Opět jsem jednoduše vše nasypala do pekárny a spustila start. Tentokrát ale byl výsledkem výborný chléb, který provoněl celý byt. Byl akorát velký a velmi chutný.
Skvělé bylo, že míchací lopatka nezůstala připečená v chlebu, ale chléb vypadl z nádoby bez lopatky. To bylo u mé staré pekárny nemyslitelné, lopatka vždy zůstala zapečená vevnitř a musela se složitě dostávat z chleba ven. A takhle jednoduše se vlastně udržuje celá nádoba na pečení. Nádoba má totiž fluoro-diamantovou povrchovou úpravu.
Pekárna mě doslova nadchla. Teď už v ní chystám kvásek. Na to se velmi těším. Pekárna ale umí ještě mnohem více – můžete v ní péct také chléb bez lepku, vařit kompoty nebo džemy, a také šťávy! Vyzkouším určitě všechno. Už teď má pekárna v naší kuchyni své místo a stala se oblíbeným pomocníkem. Když totiž přes den nestíhám, nebo se mi nechce do obchodu jen kvůli pečivu, prostě zapnu pekárnu a ráno máme čerstvý chléb k snídani a syn do školy na svačinu.