Báječný cheescake
Vložil(a): Petra P, 14. 4. 2016 23.10
Ingredience:
- Na ozdobu:
- čerstvé ovoce (jahody, borůvky apod.)
- 100 g
- Na polevu:
- zakysaná smetana
- 250 g
- čerstvé ovoce
- 250 g
- hnědý cukr
- 2-3 lžíce
- Na náplň:
- krémový sýr (Lučina, žervé, smetanový sýr, tučný měkký tvaroh, ricotta, mascarpone, pomazánkové máslo - nebo jejich kombinace)
- 600 g
- moučkový cukr
- 250 g
- vanilkový cukr
- 1 ks
- citronová šťáva
- 1 lžička
- celá vejce
- 3 ks
- žloutek
- 1 ks
- zakysaná smetana
- 250 g
- Na těsto / korpus:
- Bebe sušenky
- 250 g
- změklé máslo
- 125 g
-
V robotu podrtíme sušenky, přidáme změklé máslo a vytvoříme kompaktní hmotu (jde to i ručně - v mikrotenovém sáčku sušenky drtíme válečkem nebo paličkou na maso).
-
Hmotu rukou upěchujeme na dno kulaté otevírací dortové formy, které jsme vyložili pečícím papírem (nemusí být). Celou formu je potřeba dokonale vytřít máslem.
-
Podklad dáme do ledničky, troubu rozehřejeme na 200°C a připravíme krém.
-
Smetanový sýr ušleháme dohladka, přidáme cukr, opět zašleháme a stejně zapracujeme i ostatní suroviny - tedy zakysanou smetanu (250 g) a citrónovou šťávu. Vajíčka a žloutek vmícháme na závěr, jedno po druhém a krém nalijeme na sušenkový podklad. Necháme 5 minut stát v pokojové teplotě a vložíme do trouby. Po deseti minutách snížíme teplotu na 110°C a pečeme dalších 20 minut. Troubu po celou dobu neotvíráme!
-
Vypneme troubu, pootevřeme dvířka (pokud mají tendenci se zavírat, strčíme mezi ně a sporák vařečku) a necháme dort asi dvě hodiny pozvolna vychládat.
-
Vychladlý zakryjeme alobalem a uložíme do ledničky do druhého dne.
-
Můžeme dozdobit pomocí ovoce a lístků máty. Můžeme si také připravit topping v podobě zakysané smetany (prošleháme se lžící moučkového cukru a lžičkou citrónové šťávy) nebo čistě ovocný (ovoce, např. jahody, rozmixujeme s trochou cukru - podáváme teplé).
Zdroj: časopis Apetit
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (17 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
Žofinka, 14. 1. 2019, 14.22
Jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané
Mygara, 20. 11. 2018, 9.31
vypadá to moc dobře, musím také někdy vyzkoušet
Fuga, 9. 3. 2018, 6.40
ten vypadá naprosto úchvatně
Aliisha, 17. 1. 2017, 15.04
Vypadá luxusně. Z mascarpone je prostě nejlepší