Pečená svatomartinská husa se zelím a knedlíkem.

sledováno2× zobrazeno4324×

Vložil(a): Lucie2,17. 10. 2014 9.36

30 min. - 2 hod. velmi složitý

Ingredience:

husa (3 - 4 kg)
1ks
jablka
3ks
hrušky
2ks
švestky
1hrst
šalotka
5ks
máslo
2lžíce
třtinový cukr
3lžíce
sterilované červené zelí
2balení
červené víno
100ml
brambory
1kg
vejce
1ks
dětská krupička
50g
hladká mouka
300g
sůl a kmín
1špetka (podle chuti)

Husu důkladně ze všech stran osolte – sůl se snažte do všech záhybů vetřít – a okmínujte. Do břišní dutiny dejte jedno na dílky pokrájené jablko, dejte do pekáče a nechte přes noc uležet – sůl prostoupí masem a to bude po upečení rovnoměrně slané. Druhý den husu dejte péct na 5 hodin do trouby předehřáté na 170 °C. Během pečení podlévejte. Když je maso poloměkké, husu obložte zbylými jablky bez jádřinců. Na posledních 20 minut přidejte hrušky a švestky. Porce husy podávejte se zelím a knedlíkem, přelité výpekem.
Na knedlíky si připravte brambory – vyberte z nich dvě největší a ty dejte ve slupce na 20 minut vařit do vroucí vody. Poté je vyndejte, nechte zcela zchladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich veškerou tekutinu a smíchejte s nastrouhanými vařenými brambory, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, abyste získali spíš tužší těsto. Lžící z něj odebírejte, abyste získali větší válečky – noky a ty vařte 10 minut ve vroucí osolené vodě.
Na zelí nasekejte šalotky najemno a asi 5 minut je opékejte na rozpáleném másle. Vsypte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Teprve pak do hrnce dejte scezené, okapané, pokrájené zelí (lák uschovejte), kmín a víno. Dolijte uschovaným lákem a případně vodou, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, dochucujte cukrem, aby se vždy varem rozpustil. Měkké zelí osolte a chuť dotáhněte cukrem.

Sdílejte:   | 
6

Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

mikjana, 10. 6. 2021, 21.12

Já přidávám jen jablíčka a dovnitř dávám nádivku.

simsim, 9. 2. 2021, 23.27

Jablka do husy vkládám, ale švestky s hruškami už nepřidávám.

Bap, 19. 1. 2021, 14.04

Dala bych si hned

danuse11, 1. 11. 2020, 14.41

už se zase po roce na ní těším,dobrota uděláme ji

nancy, 29. 9. 2020, 13.46

Ta musí být dobrá

Žofinka

Žofinka, 31. 1. 2019, 8.52

Jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané

Mildret, 1. 6. 2018, 13.02

Miluju svatomartinské husí hody. Vždy ochutnám všechny způsoby

Mygara

Mygara, 25. 4. 2018, 15.38

tak tu bych si dala hned a s chutí

Zdeňka S., 7. 4. 2017, 19.20

My bysme celou husu nesnědli, tak ji vůbec nedělám, ale kousek bych si dala

Aliisha

Aliisha, 15. 1. 2017, 22.09

Jednou za rok je prostě skvělá.

© 2013 -2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů