Jehněčí kýta na červeném víně
Vložil(a): Lucie2, 29. 10. 2014 18.20
Ingredience:
- bobkový list
- 2 ks
- brambory
- 800 g
- celer
- 150 g
- červená cibule
- 3 ks
- červené víno
- 500 ml
- drcený česnek
- 5 stroužek
- mrkev
- 300 g
- olej
- 200 ml
- jehněčí kýta
- 1,5 kg
- pepř mletý
- 1/2 lžíce
- petržel
- 150 g
- petrželka
- 2 lžíce
- rajský protlak
- 100 ml
- rozmarýn
- 1/2 lžíce
- sůl
- 1 lžíce
- sojová omáčka
- 1/2 lžíce
- šalvěj
- 1/2 lžíce
- tymián
- 1/2 lžíce
- vegeta
- 1/2 lžíce
- masový vývar
- 300 ml
Jehněčí kýtu dáme den před pečením do marinády. Na její přípravu použijeme část soli, pepř, česnek, rozmarýn, tymián a šalvěj, které promícháme s olivovým olejem. Kýtu důkladně natřeme a uložíme v chladu. Když budeme následující den mít chuť začít, masíčko vyjmeme, vložíme do pekáče a na horkém oleji z marinády maso opečeme do hněda a odložíme do mísy. Zakryjeme je, aby zůstalo teplé.Ve výpeku po mase opečeme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Po chvíli přidáme bobkový list. Opékáme pomalu až do získání hnědé barvy. Následně přidáme rajčatový protlak a ještě chvíli s ním zeleninku restujeme. Když je hotovo, vložíme maso. Vše zalijeme vínem a 15 minut redukujeme. Pak maso podlijeme vývarem a zakryjeme jej. Pečeme v předem rozehřáté troubě při 170°C cca 2,5 hodiny, podle typu trouby a velikosti pečeného masa. Průběžně podléváme vlastním výpekem. Když je kýta měkká, odložíme ji opět do tepla a omáčku se zeleninou rozmixujeme. Do hotové omáčky maso vložíme zpět a krátce přejdeme varem. Masíčko by se mělo rozplývat se na jazyku. Necháme je 15 minut odpočinout, poté je nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme servírovat. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši se zelenou petrželkou. Masíčko podlejeme vlastní šťávičkou.
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (13 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
Žofinka, 30. 1. 2019, 8.18
Jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané
Mygara, 3. 7. 2018, 10.41
vypadá to moc dobře, musím také někdy vyzkoušet
Aliisha, 16. 1. 2017, 20.46
Takto připravuji také, ale dávám hovězí maso
Petra Schoberová, 2. 12. 2016, 21.53
to bude dobrota
lenkamaresova, 6. 12. 2015, 21.29
Další úžasný recept!