Bramborový koláč bez mouky
Vložil(a): veru.veru,22. 1. 2015 19.55
1
Uvařené brambory necháme úplně vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslo necháme změknout a pak ho utřeme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme jedno vajíčko po druhém. Měla by nám vzniknout tekutější konzistence, z níž postupně vyšleháme pěnu.
2
Dále přisypeme mleté mandle, nastrouhané brambory, citronovou kůru z jednoho citronu a prášek do pečiva a promícháme. Citronová kůra by ideálně měla být z biocitronu, ovšem pokud použijeme „běžný“ citron, který má chemicky ošetřenou kůru, je třeba ho pořádně umýt teplou vodou. Jinou možností je samozřejmě použít i sušenou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Můžeme použít i ruční mixér, směs bude jemnější a brambory se lépe rozmělní.
3
Do formy vymazané a vysypané hrubou moukou nalijeme těsto a rozetřeme do roviny. Místo vymazávání můžeme zvolit i pečicí papír. Záleží jen na tom, co upřednostňujeme či co nám dovolí naše koláčová forma. Avšak musíme počítat s tím, že pečicí papír nám neumožní dokonalý kulatý tvar.
4
Syrový bramborový koláč vložíme do předehřáté trouby. Během pečení v troubě si připravíme citronovou polevu. Z citronu vymačkáme všechnu šťávu, postupně přispáváme cukr moučku a mícháme dohladka. Množství cukru volíme dle toho, zda máme radši kyselejší nebo sladší polevu.
5
Koláč pečeme dozlatova. Trvá to asi 30 minut. Hotový musí být lehce nazlátlý, ale při klasické zkoušce špejlí bychom zde nepochodili, koláč neobsahuje mouku a brambory zůstávají přirozeně „vlhké“ a tvoří tak šťavnatou chuť koláče. Když je koláč upečený, vyjmeme ho z trouby a ještě teplý moučník ihned poléváme citronovou polevou. Vychladlý moučník krájíme na řezy a podáváme.
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (18 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
Trendyterka, 23. 9. 2019, 17.01
Koláč může být moc dobrý
Žofinka, 27. 1. 2019, 11.13
Jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané
Mygara, 6. 11. 2018, 20.57
vypadá to moc dobře, musím také někdy vyzkoušet
Fuga, 7. 2. 2017, 8.54
tak to by mě nenapadlo
Aliisha, 21. 12. 2016, 22.05
Netradiční kombinace. Jak to chutná? Zkoušel někdo?