Obrácený jablečný koláč
Vložil(a): Lucie2,17. 10. 2014 11.55
1. Předehřeju troubu na 190 °C. Jablka oloupu, rozkrojím je napůl, nakrájím na silnější plátky a v misce je promíchám s citronovou šťávou. Rozválím těsto na asi půlcentimetrovou vrstvu. Vykrojím z něj kolo o průměru 23 cm. Těžkou, nejlépe litinovou pánev, kterou můžu dát do trouby, lehce vysypu moukou. Pánev by měla mít průměr asi 20 cm, tedy menší než vykrojené těsto.
2. Pánev dám na střední oheň, přidám do ní cukr, calvados, vanilkový extrakt a až se cukr rozpustí, vařím směs tak dlouho, aby se vytvořil světlý karamel. Ve chvíli, kdy začne vonět a má kaštanovou barvu, přidám plátky jablek.
3. Jablka promíchám a nechám asi 5 minut podusit, až trochu změknou a krásně se obalí karamelem. Nakonec vhodím na kostky nakrájené máslo.
4. Pánev zakryju kolem z těsta a okraje zatlačím dovnitř. Koláč peču 25–30 minut, až má zlatou barvu a karamel vybublává z okrajů. Vyndám pánev z trouby a nechám asi 5 minut vychladnout. Pak přes pánev položím velký talíř, pevně ho přitisknu dlaní, druhou rukou pánev rychle obrátím a vyklopím. Nechám koláč trochu vychladit, pak ho nakrájím na řezy a ozdobím zmrzlinou.
Tip - Koláč Tatin má spoustu variací. Dá se upéct z křehkého i listového těsta, s jablky, švestkami, hruškami či meruňkami. Anebo naslano s cibulkami.
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (21 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
Kateřina Fárová, 23. 11. 2020, 20.05
Dělávám a je moc dobrý.
Trendyterka, 23. 9. 2019, 17.07
Vypadá naprosto úžasné neodolala bych
Žofinka, 31. 1. 2019, 9.03
Jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané
Mygara, 25. 4. 2018, 16.08
s cibulkami musí být také moc dobrý