Mazanec nebo vánočka s marcipánem
Vložil(a):k.o.r.i.n.e.k,31. 3. 2017 22.29
Ingredience:
- Na polevu:
- vejce
- 1ks
- Na drobenku:
- mandle
- 1množství dle chuti
- ostatní:
- rozinky namočené v rumu
- 1množství dle chuti
- polohrubá mouka
- 400g
- droždí
- 30g
- třtinový cukr
- 80g
- vlažné mléko
- 150ml
- sůl
- 1špetka
- citronová kůra
- 1množství dle chuti
- žloutky
- 3ks
- rozpuštěné máslo
- 100g
- marcipán nakrájený na kousky
- 100 - 150g
Tahle vánočka či mazanec je v naší rodině nejoblíbenější. Marcipán dodá těstu vláčnost. Bohužel také vyjde cenově nejdráž, ale máme to jen jednou maximálně dvakrát za rok :-)
Mouku vysypu do mísy a udělám důlek. Do něj rozdrobím droždí, zasypu cukrem a zaliji vlahým mlékem. Po vyběhnutí kvásku přidám všechny suroviny kromě mandlí na posyp a vejce na potření. Těsto pořádně zpracuji a dám kynout do tepla minimálně na hodinu, já nechávám klidně dvě hodiny. Během kynutí ještě dvakrát propracuji. Vytvořím bochánek či vánočku a nechám ještě půl hodiny kynout. Poté potřu vejcem a posypu mandlemi. Peču při střední teplotě cca 40 minut i delé dle trouby a velikosti mazance či vánočky.
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (27 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
mikka27, 3. 11. 2020, 15.29
Velice se mi líbí recept líbí. Určitě se také pokusím vytvořit mazanec. .)
Mygara, 19. 12. 2018, 18.43
Výborné, také musím vyzkoušet