Housky z kvásku
Večer si připravíme kvásek - a to tak, že dáme do misky 150g pšeničné mouky, 150 ml vlažné vody a lžíci kvásku (živého). Zamícháme, přetáhneme fólií a zabalíme do utěrky. Necháme přes noc - ideálně 12-16 hodin - vzejít kvásek.
Druhý den ke kvásku přidáme 500-600 g mouky, dala jsem hladkou aby co nejvíc připomínaly ty z obchodu, kvůli dětem :), přidáme vodu 250-300 ml, podle mouky, 10-12g soli, 2lžíce oleje a 1 vajíčko. Smícháme, těsto by mělo mít konzistenci jako kynuté těsto. A necháme ještě odpočívat 2-3 hodinky.
Poté z těsta tvarujeme housky, potíráme je vajíčkem a sypeme mákem a pečeme zase jako všechno z kynutého těsta.
Rada: mamča mě učila, že upečené kynuté těsto poznám podle toho, když koláč/housku nadzvednu a má růžový spodek :)
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (27 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
70dandule70, 3. 3. 2021, 18.25
vypadá to krásně,zatim jsem dělala jen chléb
WeruskaSK, 21. 2. 2021, 16.35
kvasok mam v chladnicke ale este som sa neodvazila robit nic ine okrem chleba, toto vyzera fantasticky, musim skusit
Kateřina Fárová, 2. 1. 2021, 17.29
Vyzkouším, housky vypadají překrásně.