Kvásek
Vložil(a): szendrejka, 12. 12. 2015 22.11
Tohle je můj miláček, kterého si schovávám v naší lednici :)
Získala jsem ho přes kváskovou mapu (http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html ) a buď ho přikrmuji nebo úplně obnovuji :)
Kdo se ale bude chtít vybrat svou vlastní cestou, zde je návod, jak na to. Je to trochu zdlouhavé, ale můžete si říct, je to můj vlastní kvásek!
Ve skleničce nebo hrnku rozmícháme 2 lžíce mouky, tady záleží na vás (1:1 žitná:pšeničná nebo jenom žitná nebo jenom pšeničná) a 2lžíce vlažné vody. Kašička by měla mít konzistenci těsta na lívance. Skleničku volně zakryjeme, nešroubujte, musí dýchat! Necháme v teple do druhého dne. Druhý den musíme kvásek přikrmit, to znamená: přidáme lžíci mouky a lžíci vody (poměr by měl být vždy 1:1). Rozmícháme a zase přiklopíme a necháme do dalšího dne. Třetí den opět opakujeme totéž. A čtvrtý den by měl být kvásek přesně v té kondici, kterou potřebujeme :) Můžeme začít péct kváskový chleba nebo jiné pečivo. Pokud péct hned nebudete, od 4 dne uchovávejte kvásek už v lednici. 1 krát týdně by se měl kvásek buď přikrmit (zase v poměru 1:1) nebo oživit pečením. A tak pořád dokola :)
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (21 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
70dandule70, 3. 3. 2021, 18.33
vypadá to krásně ani ne tak složité
Trendyterka, 18. 9. 2019, 11.14
Kváskové pečivo je skvělé
Žofinka, 17. 1. 2019, 11.12
Jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané
iva.t, 3. 4. 2017, 21.56
také děláme kvásek
Mygara, 23. 3. 2017, 13.40
také dělám kvásek, občas ale nepřežije v létě dovolenou