Kváskový chléb - bez hnětení!
Nebojte se toho! Poprvé jsem měla taky strach a teď už to válím od oka :)
Večer před si dám do misky 150g pšeničné a 150g žitné mouky. K tomu přidám 300g vlažné vody a lžíci kvásku ( ten mi odpočívá v lednici, kdo nemá, v mých receptech najde recept na založení nebo existuje kvásková mapa na internetu, kde si najdete lidi ve svém okolí, kteří se s vámi rádi o kvásek podělí). Vše smíchám dohromady, přetáhnu fólií, zabalím do cca 2-3 utěrek a nechám přes noc v kuchyni v teple ležet. Kvásek potřebuje zhruba 12-18hodin. V dopoledních hodinách ho odklopím, uvidíte, jak krásně pracuje (bublá). Cca 2-3 lžíce si odložím stranou na příště a se zbytkem v míse pracuji dál. Přidám k tomu cca 300-350 g hladké mouky, cca 1-1,5 dcl vody, 2lžičky soli, 1lžička drceného kmínu, 2hrstě slunečnicových semínek a hrst dýňových semínek. Tady záleží jen a jen na vás, co vám chutná, můžete dát i sezamová semínka nebo lněná. Vše smícháme ručně, 2-3 krát přeložíme a vložíme do ošatky (kdo nemá, nevadí, stačí nějaká mísa vyložená utěrkou) a necháme ještě cca 2-3 hodinky pod uťerkou dokynout. Troubu si předehřejeme na 250 stupňů a nádobu, ve které chleba budeme péct, do ní na 10minut vložíme. Po 10 minutách mísu vyndáme a z ošatky do ní vyklopíme chleba, který pečeme přiklopený 10 minut a dalších 20-30 minut odkrytý na 200 stupňů, dokud nemá barvu "kaštanu". Někdo potírá vodou, já jsem to zkoušela, ale je to asi jedno, upeče se krásně tak i tak :)))
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (33 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
70dandule70, 3. 3. 2021, 18.29
moc krásný,sice pracné ale vynikající je
Trendyterka, 18. 9. 2019, 11.49
Kváskové pečivo je vynikající
Žofinka, 16. 1. 2019, 20.22
Jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané
sestricka1989, 14. 12. 2017, 21.56
Vypadá úžasně