Vánočka
Droždí smícháme s dvěma lžícemi mouky a cukru a trochou vlažného mléka na kvásek, který necháme na teplém místě kynout. Mléko ohřejeme a necháme v něm rozpustit tuk, posléze v něm rozmícháme vejce. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, vykynutý kvásek a vše ostatní včetně mléka a dobře promícháme. Na teplém místě necháme kynout 2-3hodiny. Vánočku tvoříme třípatrovou. Na první patro spleteme cop z 4, na druhé z 3 a na poslední ze 2 válečků. Jednotlivá patra slepíme bílkem. Bílkem také pomašlujeme celou vánočku a polepíme ji mandlemi. Před touto konečnou úpravou ještě necháme vánočku půl hodiny kynout pod utěrkou. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200°C. Vánočka je hotová, v momentě, kdy do ní zapíchnutá špejle je po vytažení suchá. Pokud bude vánočka z vrchu tmavnout a uvnitř ještě nebude dost propečená, můžeme ji lehce zakrýt alobalem.
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (34 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
Trendyterka, 18. 9. 2019, 13.54
I když se snažíme jíst zdravě tak na vánoce nesmí chybět