Pečený čaj
zobrazeno4590×
Vložil(a): tnika,24. 11. 2014 10.38
- Pečený čaj
ovoce (citrony, mandarinky, pomeranče, kiwi, kaki, jablka, rybíz) v poměru dle libosti – citron doporučuji jen jeden, cukr krystal (tmavý nebo bílý), hřebíček, celá skořice, hvězdičky badyánu, případně zázvor, pár kapek alkoholu - Poměr ovoce si zvolte dle libosti. Citron by měl být jen jeden – můžete použít třeba jen kůru, nebo jen šťávu, nebo pokrájený citron celý. Větší ovoce pokrájejte na kostky, jablka před krájením zbavte jádřinců (můžete je i oloupat). Kiwi oloupejte. Rybíz klidně použijte mrazený, předem jej nerozmrazujte, jen jej poválejte válečkem v sáčku, aby na plechu netvořil jednu zmrzlou hroudu.
- Všechno ovoce dejte na vyšší plech a promíchejte. Přidejte cukr v množství dle sladkosti ovoce. Já obvykle dala zhruba v množství rovnajícím se polovině váhy ovoce.
- Na to vše rozházejte hřebíček (na plech asi 6 kusů), rozlámaný jeden svítek skořice a 3 badyánové hvězdičky. Chcete-li, přidejte na malé kostičky nakrájený čerstvý zázvor.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut s tím, že po 10 až 15 minutách na směs mrkněte a promíchejte.
- Plňte ještě horké do čistých skleniček a nahoru kápněte pár kapiček rumu, vodky či slivovice. To pro lepší výdrž (toho pečeného čaje samozřejmě). Uzavřete, otočte víčkem dolů, nechte zchládnout a skladujte v lednici.
Ti, co se s pečeným čajem ještě nesetkali, nechť z obsahu skleničky odeberou tři až čtyři lžičky a umístí na dno šálku (o objemu 250ml), zalijí horkou vodou, zamíchají a konzumují. Chutná? Možná je to poprvé, co pijete skutečný ovocný čaj.
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (33 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
patricia077, 9. 12. 2022, 18.12
Právě teď si dávám šťavnatý čaj hruška skořice teplý i studený je fajn