Bezový sirup
Květy bezu zalijeme vodou, (v receptu je 10květů na 1 litr vody - pravdou je, že dávám víc, je to pak cítit opravdu po bezu), přivedeme k varu a odstavíme (ani úplně nevařím, jen hodně ohřeju), přidáme na kolečka nakrájený citrón a necháme 24hod stát.
Druhý den scedíme a pořádně "vyždímáme" bez....,ani kapka na zmar :) a přidáme cukr. Tady nechci psát kolik, loni jsem dávala skoro kg cukru na litr vody a bylo to na nás moc sladké. Letos to je zhruba na 5 litrů vody - 2kg. Úplně to stačí :) Přidáme ještě kyselinu citrónovou (dávám lžičku na 5l) a vaříme.... Jakmile máme požadovanou hustotu, přelejeme do lahví a skladujeme v chladu.
My ještě dojíždíme loňskou bezovku, takže rok v chladu vydrží určitě.
Počty si musí doladit každý sám podle toho, kdo co má rád, takže se toho vůbec nebojte a zkoušejte :))
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (28 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
WeruskaSK, 13. 3. 2021, 15.45
baza nam uz rastie na dvore, tak snad raz bude aj sirup, nas oblubeny
lucie25987, 18. 9. 2020, 9.03
Bezový sirup je úžasný . My ho máme doma také moc rádi, jen mě teda ještě nenapadlo ho doma zkusit vyrobit . Kupuji si ho spolu s dalšími sirupy z https://www.zbastito.cz/sirupy/ , takže domů už vůbec nekupuji ty umělé šťávy. Bylinné sirupy jsou mnohem zdravější .
Trendyterka, 27. 8. 2019, 2.04
Moc dobrý a osvěžující
Žofinka, 11. 1. 2019, 20.13
Jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané