Ghí (přepuštěné máslo)
Dělávám z 5ks a do sklenice to vychází zhruba něco kolem litru.
Máslo nakrájíme na kousky, dáme ho do rendlíku se silnějším dnem a dělávám ho na úplně tom nejmenším hořáku a na mírném plameni, skoro na co nejméně. Máslo se pomaloučku rozpouští - probublává - a na povrchu se tvoří bílá pěna. Pěnu sbíráme sítkem. Nesmí se míchat!!!! Když je hotovo poznáte podle toho, že se přestane tvořit bílá pěna. Poté máslo přecedíme přes plenu/plátno a nalejeme do zavařovací sklenice. Necháme ztuhnout do druhého dne a poté nám vydrží při pokojové teplotě i několik měsíců.
Ghí je mnohem jemnější a lahodnější, dobře se roztírá a můžete ho použít všude tam, kam byste použili běžné máslo. Můžeme na něm dokonce i smažit.
Ajurvéda ho nazývá elixírem života :)
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (18 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
Kupuji si tohle https://colvia.cz/ghi-maslo-z-colostra mají více gramáží, ale já si kupuji samozřejmě to největší, navíc obsahuje kravské colostrum a je bezlaktozovy.
WeruskaSK, 13. 3. 2021, 15.48
kvoli comu sa to takto robi?
Trendyterka, 27. 8. 2019, 9.37
Dělám a nedám na něj dopustit
Žofinka, 14. 1. 2019, 10.13
Jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané
Aliisha, 30. 12. 2016, 16.12
Přiznám se, že ho kupuji. A je moc dobré
Fuga, 5. 12. 2016, 21.07
nikdy jsem nevěděla, jak se dělá, teď už vím