Sirob z cukrové řepy
Vložil(a): szendrejka,30. 11. 2017 11.08
Manžel domů přinesl (větší než malé množství) cukrové řepy ? Prý abych zkusila oblíbené na Kolínsku řepánky ?
Tak řepánky až příště, mě víc zaujal tenhle recept. Pravda, práce je s tím dlouhá, ale výsledek stojí za to ?
Řepu si oloupeme a nakrájíme na co nejmenší kousky, dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byla celá řepa ponořená a vaříme na mírném plameni hodiny a hodiny.... tohle je nejhorší ? Babičky to měly super, plotna byla rozžhavená, tak neřešily elektriku nebo plyn.... No co vám budu vyprávět, určitě se to v dnešní době nevyplatí, ale výsledek fakt stojí za to ?
Až vám přijde, že máte řepu dostatečně měkkou, nebude úplně rozvařená, vypněte a nechte zchladnout, pozor, ne zase úplně. No a pak přes plátno pořádně přeceďte a vyždímejte. No a výslednou tekutinu už jenom zredukujte na vámi požadovanou hustotu. Dáme do sklenic a kdo bude dělat větší množství jako já, může sklenice sterilizovat a sirob vydrží déle ?
Z jedné klasicky velké hlavy bylo přibližně 2-2,2dcl sirobu.
Používáme ho doma jako alternativu javorového, rýžového, či datlového sirupu. Je sladký a hlavně domácí ??
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (16 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
70dandule70, 4. 3. 2021, 13.50
Recept láká k vyzkoušení, určitě to bude dobrý
mikka27, 28. 5. 2020, 21.40
Zatím jsem ještě nikdy nedělala.
Trendyterka, 26. 8. 2019, 16.42
S cukrovou řepou nemám žádné zkušenosti
Mygara, 5. 1. 2019, 22.16
Výborné, také musím vyzkoušet
Žofinka, 19. 8. 2018, 21.59
Já jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané