Sirup z rýmovníku
zobrazeno2856×
Vložil(a): Adrianita,3. 9. 2019 11.54
- Listy rýmovníku omyjte a vložte do hrnce. Pomeranč oloupejte a nakrájejte na kolečka, z citronu okrájejte kůru a také nakrájejte na kolečka (pokud je citron v bio kvalitě bez chemického ošetření, můžeme ho nakrájet i s kůrou).
- Oba citrusy vložte k listům do hrnce.
- Směs v hrnci přelijte vřelou vodou, přiklopte poklicí a nechte 48 hodin stát při pokojové teplotě.
- Po 2 dnech směs přes plátýnko přeceďte a pořádně vymačkejte (tak aby se do nálevu dostala i citrusová šťáva).
- Do nálevu nasypte všechen cukr a postavte na plotnu. Za občasného promíchání přiveďte k varu a pak ztlumte, aby se směs nevařila příšliš prudce, ale spíš jen stoupaly bublinky ode dna.
- Vařte asi 1 hodinu, dokud směs není zredukovaná asi o třetinu – v tuto chvíli by měla i zhoustnout do podoby sirupu.
- Ještě horký sirup slijte do vysterilizovaných lahví, uzavřete a skladujte v chladu.
Používat se dá preventivně i při nachlazení, i proti začívacím obtížím. Stačí lžička denně do čaje, na palačinku nebo jen tak.
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (38 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
70dandule70, 4. 3. 2021, 13.55
Recept láká k vyzkoušení, určitě to bude dobrý
Ladka Tom Berenreiterovi, 27. 9. 2020, 17.59
take delam