homogenizace

zobrazeno5866×

Vložil(a):NikolaJ,7. 9. 2016 21.33

proces, při kterém se díky promíchání dosáhne z původní směsi stejnorodé látky.

Homogenizace je proces, při kterém se díky promíchání dosáhne z původní směsi stejnorodé látky. Tento proces je asi nejznámější při homogenizaci mléka. K tomuto procesu je používán stroj zvaný homogenizátor. Je to pístové čerpadlo, které pod velmi vysokým tlakem nutí mléko, které je v podstatě emulze drobných tukových částic, rozptýlených ve vodě, vysokou rychlostí turbulentně proudit těsnou štěrbinou nebo tryskou. Při tom procesu se zmenší velikost tukových částic a mléko se zdá být krémovitější (tučnější), než ve skutečnosti je. Na stejném principu se běžně homogenizují i jiné emulze, například vosky na leštění karoserií automobilů.

Tento pojem se vyskytuje v těchto článcích:

© 2013 -2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů