kimčchi
Vložil(a): NikolaJ, 17. 7. 2017 8.54
korejské národní jídlo, pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí
Kimčchi (korejsky 김치) je korejské národní jídlo. Jde o pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí. Nepodává se jako hlavní jídlo, ale v misce jako příloha ke každému jídlu dne. V korejských restauracích se miska kimčchi automaticky podává ke každému jídlu zdarma. Pro zmírnění ostré chuti se jídá společně s rýží, polévkou nebo jiným jídlem. Kimčchi lze sice koupit v obchodě, ale obvykle jej každá korejská žena připravuje sama podle receptu, který podle tradice obvykle převzala od své tchyně. Hlavní součástí je čínské zelí, bílá ředkev daikon, jarní cibulka, kořenicí pasta a sůl. Kořenicí pasta se připravuje smícháním červeného vločkového a mletého chilli papričky, rozetřeného česneku, strouhaného zázvoru a ústřicové omáčky. Kromě této základní verze existuje velké množství modifikací a přípustná je i jistá míra improvizace při zachování základních principů přípravy kimčchi.
Tento pojem se vyskytuje v těchto článcích: