kombucha
Vložil(a): NikolaJ, 17. 7. 2017 8.52
lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje, který je užíván jako funkční potravina. K fermentaci je užívána symbiotická kolonie bakterií a kvasinek, nazývané též zkratkou SCOBY. Ačkoliv je kombuche přisuzována celá řada pozitivních zdravotních efektů, tyto efekty nejsou podpořeny vědeckými důkazy. Barva nápoje je různá dle čaje, ze kterého byl vyroben, obvykle medová až tmavě červená. Chuť závisí na délce fermentace, je obvykle popisována jako sladkokyselá. Délka a podmínky fermentace ovlivňují obsah kyseliny octové, která je hlavní příčinou senzorické kyselosti.
Tento pojem se vyskytuje v těchto článcích: