laktobacily
Vložil(a):NikolaJ,7. 9. 2016 21.19
bacily, které rozkládají laktózu a jiné cukry na kyselinu mléčnou
Lactobacillus je rod grampozitivních, fakultativně anaerobních či mikroaerofilních bakterií z kmene Firmicutes. Jsou známé tím, že rozkládají laktózu a jiné cukry na kyselinu mléčnou. Jsou běžně přítomné v různých prostředích a obvykle nejsou patogenní. Například u lidí jsou součástí mikroflóry ve vagíně a v trávicí soustavě. Mnoho druhů se také účastní rozkladu zbytků rostlinných těl v přírodě. Některé laktobacily se používají při výrobě jogurtu, sýra, kyselého zelí, nakládaných okurek, piva, cideru, vína, a dalších typů fermentovaných (kvašených) potravin. Naopak je známo, že se laktobacily účastní tvorby zubního kazu.
Tento pojem se vyskytuje v těchto článcích: