Podzimní plody pomohou nastartovat imunitní systém

zobrazeno1097×

Vložil(a): Adrianita,1. 11. 2022 8.53

Podzim je sezónou nachlazení a zvýšené únavy. Organismus si zvyká na chladnější počasí a zkracující se dny. Právě v tomto období však příroda nabízí pomocnou ruku ve formě plodů bohatých na vitamín C a další prospěšné látky, které posilují imunitní systém a pomáhají se s nástupem studených měsíců vyrovnat.

Rakytník

Pořádnou dávku vitamínu C v sobě skrývají oranžové bobule rakytníku. Jediný plod pokryje celou doporučenou denní dávku tohoto vitamínu. Kromě toho obsahuje vitamíny A, B, D nebo E a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Z vymačkané šťávy z bobulí se dá vyrobit sirup nebo olej, celé plody lze zavařit nebo z nich vyrobit marmeládu. Kromě bobulí se dají z rakytníku použít také listy, jež se nasuší a zužitkují na přípravu čaje proti nachlazení a rýmě. Používá se také na zlepšení zdravotního stavu po prodělání těžkých onemocnění a infekcí. Kromě podpory imunitního systému má rakytník využití také v kosmetice, protože obsahuje látky prospívající zdraví pokožky. V historii se prý bobule rakytníku přidávaly do koňského krmiva, aby měla zvířata lesklou srst.

Jeřáb ptačí

K neprávem opomíjeným podzimním plodům se řadí jeřabiny. Traduje se o nich, že jsou pro člověka jedovaté. Čerstvě natrhané jeřabiny sice mohou dráždit trávicí soustavu nebo způsobovat bolest hlavy, ale stačí je usušit nebo povařit a jsou naprosto zdraví nezávadné. Zpracovávají se do sirupu, marmelády nebo kompotu. Podobně jako rakytník obsahují i jeřabiny velké množství vitamínu C. Jsou v nich také antioxidanty a působí tak preventivně proti zánětům. „Lihová tinktura a gemmoterapeutikum z pupenů ptačího jeřábu jsou hodně využívané v gynekologii. Pomáhají při řešení různých poruch jako je narušený hormonální cyklus, zlepšení zdravotního stavu v klimakteriu a při poruchách plodnosti,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Černý jeřáb

Je známý též pod názvem arónie a je častou ozdobou podzimních zahrad díky svým sytě červeně zbarveným listům. Jeřáb černý obsahuje antioxidanty a řadu minerálů, například železo, hořčík, draslík nebo měď. Dá se využít jako náhradní sladidlo bez obsahu cukru. „Kromě pozitivních účinků plodů je zdraví prospěšné i gemmoterapeutikum z pupenů. Je to jeden z nejlepších prostředků ke zlepšení činnosti štítné žlázy, také podporuje činnost srdce a pomáhá udržovat cévy v optimální činnosti,“ dodává bylinkářka Jarmila Podhorná.

Kaštany jedlé

Lesklé hnědé kaštany jsou jedním ze symbolů podzimu a zejména děti milují jejich sbírání na vyrábění postaviček. Přestože hezky vypadají, na jídlo se tento typ kaštanů příliš nehodí. Zato pečené kaštany jedlé jsou oblíbenou pochoutkou. Kromě toho, že výborně chutnají, obsahují také zdraví prospěšné látky. Například tanin, což je přírodní antioxidant, a dále řadu vitamínů a minerálů. Jedlé kaštany mají blahodárný vliv na trávicí soustavu a jsou vhodnou potravinou při hubnutí, protože jsou výživné, ale obsahují jen málo kalorií.

Šípky

Plody růže šípkové lidé na podzim sbírají na čaj pomáhající při nachlazení nebo chřipce. Šípky se nejčastěji suší, ale dají se také zavařovat či z nich lze vyrobit marmeládu nebo sirup. Stejně jako další podzimní plody obsahují velké množství vitamínu C a antioxidanty. Šípky napomáhají správnému fungování trávicí soustavy a doporučují se proti zácpě. Vhodné jsou rovněž pro redukci váhy, protože látky v nich obsažené zlepšují odbourávání glukózy v krvi a brání ukládání tuku v tkáních.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 17. 7. 2023, 20.50

Určitě pomůžou nějakou chvíli nastartovat systém, ale jak se říká, tak kde nic není, tak ani bobule neberou a nepomůžou. Já proto pravidelně užívám vodu obohacenou vodíkem. Když si přečtete článek o tom, jaké je vodíková voda zkušenosti jejich uživatelů na https://www.vodikove-lahve.cz/nas-blog/vodikova-voda-jako-zazracny-napoj-moderni-doby/ tak zjistíte, že je to fajn věc na užívání po celý rok.

Jamu, 11. 12. 2022, 20.20

Letos jsme nestihli sipky nasbirat?

Fuga

Fuga, 6. 12. 2022, 12.43

pečené kaštany bych si dala opravdu s chutí, ale i to ostatní je lákavé

TomášRoman, 6. 11. 2022, 11.59

Jo, tak tohle určitě pomůže. Vypadá to i moc chutně. Budu si to teďka dávat vždy před prací, protože teďka dosti pracuju na rekonstrukce bytu Praha s https://www.provadime.cz, a je tam celkem často zima, tak budu rád když nenastydnu, tak snad tohle pomůže.

patricia077

patricia077, 5. 11. 2022, 23.02

Jedlé kaštany jsem kdysi zkusila a teda nechutnaly mi ?

Katka

Katka, 5. 11. 2022, 14.05

Vitamín C z šípků je dobré nezničit horkou vodou při přípravě čaje. Je lepší šípky nadrtit a nechat louhovat ve studené vodě přes noc. Pak zcedit a pít rano vlažné nebo jen lehce přihřát. Chutná tak i mnohem lépe a intenzivněji.

© 2013 -2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů