Vaříme z hub
Vložil(a): Adrianita,17. 10. 2019 21.54 (aktualizováno22. 7. 2020 11.55)
Letošní více deštivé léto přeje houbám. Taky už jste vyrazili do lesa, nasbírali spoustu hub a nevíte, jak je dále zpracovat? Máme pro vás několik tipů na houbové vaření.
V našich lesích roste spoustu druhů jedlých hub. Některé houby můžete smažit jako řízek nebo jen opéct na másle s kmínem. Kromě smažení vás napadá už jen houbová praženice? Receptů z hub je celá řada a nejedná se jen o hlavní jídla. Pokud máte hub opravdu hodně a nechcete je poslat dál, tak je usušte, zmrazte nebo třeba zavařte a inspirujte se našimi recepty.
Jedlých hub existuje celá řada, ale například pýchavka, hlíva i další druhy se dají řadit mezi léčivé. Více o léčivých účincích hub jsme psali v článku Houby, které léčí. Pozor si však dávejte na neznámé houby, mohou být jedovaté. Více o prevenci a první pomoci při otravě nejen z hub se dozvíte z našeho dalšího článku Prevence a první pomoc při otravě. Houby, které neznáte jistě, nesbírejte!
Česnekovo - houbové chleby
Ingredience: houby dle chuti, máslo, česnek, sůl, tymián, pepř, krajíc chleba, petrželka.
Polovinu másla nechte rozpustit v pánvi a tři až čtyři minuty na něm opékejte houby. Až lehce změknou a pustí šťávu, přidejte zbylé máslo, kmín, česnek a tymián. Promíchejte a opékejte, aby se odpařila tekutina, osolte a opepřete. Chleby opečte, navrch dejte houby, posypejte petrželkou a tymiánem.
Žampiony plněné kuskusem
Ingredience: větší hlavičky žampionů, kuskus, olivový olej, kari, sůl, pepř, smetana, petrželka, slunečnicová semínka, mozzarella.
Na plech si rozprostřete očištěné žampiony, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na cca 5 minut do trouby. Mezitím si smíchejte v míse kuskus, kari, sůl a pepř. Vše zalijete vroucí vodou, dejte pod pokličku a nechejte vodu vsáknout. Žampiony si vyndejte z trouby a dejte stranou. Do směsi s kuskusem zamíchejte smetanu, nasekanou petrželku, semínka a nastrouhanou mozzarellu. Směsí naplňtee žampiony, které dejte ještě na 10 minut do trouby zapéct na 180–190°C.
Zapečené bedly s medvědím česnekem
Ingredience: bedly, olivový olej, medvědí česnek, kmín, sůl, pepř.
Bedly očistěte. Připravte si marinádu z oleje a koření. Potřete bedly z obou stran a kloboukem nahoru dejte na plech. Chvilku pečte a poté klobouky otočte a dopečte i z druhé strany. Kdo má rád sýr, může houby po otočení posypat sýrem a nechat zapéct.
Hlívový guláš
Ingredience: olivový olej, hlíva ústřičná, cibule, mletý kmín, sladká paprika, sůl a pepř, rajský protlak, česnek, voda, sušený rozmarýn.
V hrnci rozpalte na středním plameni olej, osmažte cibuli a přihoďte hlívu. Chvilku restujte, pak přisypte kmín, papriku, přidejte protlak, česnek, osolte, opepřete a promíchejte. Přidejte vodu a rozmarýn. Duste pod pokličkou 15–20 minut doměkka.
Houbový štrůdl
Ingredience: olivový olej, sušené houby, máslo, česnek, hnědé žampiony, sušená majoránka, rajčatový protlak, balzamikový ocet, sůl, pepř, mražený hrášek, petrželka, eidam, listové těsto, vejce.
Sušené houby zalijte 200 ml vroucí vody a nechte dvacet minut stát. Poté slijte, vodu uschovejte. Zahřejte troubu na 200 °C. V pánvi rozehřejte olej i máslo, přidejte utřený česnek, po pár minutách i okapané sušené houby a pokrájené čerstvé houby. Za stálého míchání opékejte tři až pět minut. Přidejte majoránku, protlak, balzamikový ocet i vodu z hub. Osolte a opepřete, přiveďte k varu a na mírném plameni nechte deset minut probublávat, dokud omáčka nezhoustne. Vmíchejte hrášek, petrželku, eidam a nechte zchladnout. Listové těsto rozdělte na poloviny, obě rozválejte dotenka na obdélník, doprostřed dejte houbovou směs (u kratších konců nechte 5 cm místa), srolujte jako klasický štrůdl, konce svažte kuchyňským provázkem, potřete vajíčkem a pokmínujte. Dejte na 30–35 minut péct. Podávat můžete například se zakysanou smetanou ochucenou rozetřeným stroužkem česneku, solí, pár kapkami olivového oleje a pažitkou.
Houbová polévka
Ingredience: brambory, houby, zelenina, zeleninový vývar, sůl, pepř, mletá paprika.
Na rozpáleném oleji osmažte mouku a papriku, zalijte vývarem a přidejte brambory, zeleninu a houby. Povařte do měkka. Mezitím si připravte těsto na krupicové noky z krupičky, vajíčka, soli a vody. Když polévka vaří, dejte noky do polévky například lžící nebo přes síto na halušky.
Ještě chvíli povařte a dochuťte solí, pepřem.
Nakládané houby v jablečném octu
Ingredience: jablečný ocet, třtinový cukr, voda, sůl, houby, bobkový list, nové koření, pepř, tymián, jalovec, hořčičná semínka.
Očištěné houby 5 minut povařte v hodně osolené vodě a nechejte okapat. Svařte nálev. Koření můžete dát přímo do skleniček - na skleničku od Moravanky malý kousek bobkového listu, 1 kuličku nového koření, 5 kuliček pepře, špetku tymiánu, 1 jalovec, 1/4 kávové lžičky hořčičných semínek. Můžete pro ozdobu přidat kolečko mrkve či kroužky cibule. Sklenice naplňte houbami, zalijte teplým nálevem a sterilujte asi 15 minut, aby se sklenice chytly.
Sbíráte houby? Jaký recept je váš nejoblíbenější?
Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.
Diskuze k této stránce (14 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
Fuga, 12. 12. 2022, 13.54
když se v lese nahledá, tak jsem jedině ráda a houby mi snad ještě nikdy nelezli krkrm
Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 17.33
sbírání hub z dětmi miluji,ale do pusy,bych jsem si je dát nemohla.
Trendyterka, 7. 10. 2020, 0.27
Houby ráda sbírám, ale moc mi nechutnají.
mikka27, 10. 8. 2020, 17.48
Houbový guláš a štrůdl máme moc rádi .
jitka46, 6. 8. 2020, 1.54
Do lesa jsme se letos ještě bohužel nestihli vypravit. Snad to brzy vyjde.
Katka, 26. 7. 2020, 16.26
Děláme hlívovou/žampionovou polévku/guláš nebo smažené bedly.